Wie aan Spanje denkt, noemt in eerste instantie wellicht sangria als kenmerkende drank. Maar wist u dat Spanje ook een geweldig wijnland is? Het land heeft zelfs het meeste aantal hectare aan wijngaarden van de hele wereld. Lees hieronder hoe Spaanse wijnen aan hun goede naam komen en waarom ze niet in uw aanbod mogen ontbreken.
Al meer dan 2000 jaar geleden werden de eerste wijnranken in Spanje geplant. In de eeuwen die volgden, leerde het Spaanse volk steeds meer over het verzorgen van de wijngaarden en het produceren van wijn. Dat heeft geleid tot een rijke wijncultuur waarin vandaag de dag nog steeds prachtige wijnen worden gemaakt.
In Spanje zijn de wijnboeren enkel verantwoordelijk voor het verbouwen van de druiven. Wanneer deze geoogst zijn, worden de druiven naar een bodega (wijnhuis) gebracht, waar de druiven verder verwerkt worden.
Door heel Spanje zijn wijngaarden te vinden. Hoewel het bergachtige land het soms moeilijk maakt om wijnen te verbouwen, zijn er toch een aantal bekende wijnstreken waar jaarlijks duizenden liters wijn geproduceerd worden. Hieronder benoemen we kort een aantal bekende streken:
Deze streek, gelegen in de provincie Castilla y Léon, is voornamelijk bekend vanwege de witte wijn die hier vandaan komt. De voornaamste druivensoort die in deze regio gebruikt wordt, is verdejo. Deze zorgt voor een frisse smaak aan de Rueda wijnen.
Rioja is van naam de bekendste streek voor Spaanse wijnen. Vanwege de noordelijke ligging van de regio is de wijnteelt gebaseerd op de wijze waarop deze rondom Bordeaux werd uitgevoerd. Uit Rioja komen voornamelijk rode wijnen, maar deze streek brengt ook heerlijke rosé en witte wijn voort.
Oorspronkelijk stond deze streek bekend om het grote volume aan wijn dat hier werd voortgebracht. Tegenwoordig draait het ook in La Mancha niet meer alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit, dankzij nieuwe innovatieve wijnmakers in het gebied.
De echte kenners zullen al bekend zijn met deze streek. Ribera del Duero brengt namelijk de meest hoogwaardige Spaanse wijn voort, vanwege de rijpingstijd en de unieke bodem waarop de druiven groeien.
Naast de hierboven genoemde regio’s, zijn er nog veel meer plekken in Spanje waar wijn verbouwd wordt, zoals Navarra, Valdepeñas, Jerez of Rias Baixas. Elke streek heeft zijn eigen karakteristieken en eigen smaakpalet. Bent u benieuwd naar de verschillende wijnsoorten van Spaanse bodem of wilt u snel en makkelijk uw voorraad aanvullen? Bestel dan vandaag nog de lekkerste Spaanse wijnen via onze website.
Vrijwel alle druiven die worden gebruikt voor Spaanse wijnen, zijn inheems. We vermelden kort de bekendste druivensoorten:
Deze druifsoort is bestand tegen hoge temperaturen en is daarmee uitermate geschikt voor de wijnregio’s die in het Spaanse binnenland liggen. De druif heeft een frisse, bloemige smaak.
Van de veelgebruikte druivensoorten in Spanje, is Tempranillo het meest veelzijdig: de druif wordt door heel Spanje gebruikt en heeft een vrij neutrale smaak.
Zoals de naam al doet vermoeden, is deze druif ooit overgekomen uit Zuid-Frankrijk. Inmiddels is het een van de meest verbouwde blauwe druiven die smaakt soepel, maar neutraal smaakt.
Er zijn nog talloze andere druivensoorten die worden gebruikt om heerlijke Spaanse wijnen te produceren. Denk hierbij aan de blauwe druivenrassen Bobal, Graciano en Monastrell, en de witte druivenrassen Macabeo, Parellada en Albariño.
Spanje kent een vrij strenge classificatie voor wijnen, die vooral betrekking hebben op de rijping en de afkomst van de wijn. De hoogste classificatie is DOCa: Denominación de Origen Calificada. Tot nu toe hebben alleen de regio’s Rioja en Priorato (in Catalonië) deze classificatie toegekend gekregen. Daarna volgen DO (Denominación de Origen), VdlT (Vino de la Tierra), VC (Vino Comercal) en tot slot VdM (Vino de Mesa). De wijnen met de laagste classificatie hebben vaak geen vermelding jaartal of geografische locatie op het etiket staan.
Ook voor wat betreft de rijping zijn er gradaties aangebracht. Op basis van hoe lang of kort een wijn gerijpt heeft, staat er op het etiket een indicatie. De jongste categorie (‘Joven’) heeft maximaal zes maanden gerijpt, terwijl de oudste categorie (‘Gran Reserva’) minimaal 4 of 5 jaar gerijpt heeft.
Spanje is een fantastisch wijnland voor de echte wijnliefhebber: ruime keuze, goede prijs-kwaliteitverhouding en eindeloos veel regio’s die zorgen voor een afwisselend en breed aanbod aan wijnen. Spaanse wijnen worden met zorg ingekocht en zijn snel leverbaar door Venivino. Bekijk vandaag nog het ruime aanbod via https://venivino.nl/.
