Wanneer u denkt aan wijn, dan denkt u waarschijnlijk aan Italië. Dat is niet voor niets, want dit land is de grootste wijnproducent ter wereld. Italiaanse wijnen staan bekend om hun uitgesproken smaken, die bovendien enorm veelzijdig kunnen zijn. Wat voor gerecht u ook serveert: er is altijd wel een Italiaanse wijn die het prachtig kan begeleiden.
Ieder jaar wordt er maar liefst 53 hectoliter wijn geproduceerd in dit prachtige land. De nadruk ligt hier vooral op rode wijnen met een donkere smaak, maar witte wijnen, dessertwijnen en likeurwijnen kunnen ook allemaal een Italiaanse afkomst hebben. Wilt u meer weten over de wijnproductie in Italië en ontdekken welke soorten u niet mag missen? Wij vertellen u alles wat u moet weten.
Italië is niet alleen nu een beroemde wijnregio in Europa, maar was dat ook al in de zesde eeuw voor Christus. Griekse kolonisten deelden hun kennis over wijn met de lokale bevolking, waardoor het aantal wijngoederen in Italië plotseling toenam. Toen het einde van het Romeinse Rijk in zicht kwam, nam het aantal Romeinen in Italië steeds meer af. Met hun vertrek eindigde ook de eerste grote wijnteeltfase in dit Zuid-Europese land. Tot de achttiende eeuw lag de wijnteelt bijna helemaal stil, op wat lokale wijngoederen na.
In de achttiende eeuw nam het aantal wijngoederen weer toe. Italië begon de wijnteelt weer op te pakken en verscheepte zelfs grote vaten wijn naar het buitenland. Toen maakten andere Europese landen al kennis met de heerlijke wijnen uit Italië. In de negentiende eeuw begon de Italiaanse wijnteelt echt op stoom te komen. De Italianen deelden hun wijnen met landen als Australië, Argentinië en delen van Noord-Amerika. Hierdoor leerden zij ook weer nieuwe technieken kennen, waardoor het maakproces alleen maar beter werd. Inmiddels hoort Italiaanse wijn nog steeds bij de top van de top.
Er zijn honderden verschillende druivensoorten die in Italië geteeld worden. Iedere regio heeft weer zijn eigen favorieten die net weer een andere smaak produceren. Hierdoor is het aanbod van Italiaanse wijnen zo divers. Toch komt u over het algemeen uit bij drie enorm populaire druivensoorten die het meeste worden gebruikt door wijntelers in Italië.
De eerste populaire druivensoort is de pinot grigio. De Italianen hebben deze druif te danken aan de Fransen, maar de Italiaanse wijnteelt heeft deze druif echt beroemd gemaakt. De druivensoort staat bekend om zijn lichte, frisse en droge smaak. Dat maakt het een van de frissere wijnen die u uit Italië kunt krijgen. Zijn naam heeft de pinot grigio te danken aan zijn kleur. De druiven hebben namelijk een blauwgrijze kleur, die ook kan variëren naar roze met een bruine ondertoon.
Ook de sangiovese is een populaire druivensoort uit Italië. Deze soort groeit voornamelijk in Toscane en is dus een perfecte keuze wanneer u een Toscaanse wijn zoekt. De wijn die van deze druiven gemaakt wordt, smaakt iets kruidig en hartig. Hierdoor is de sangiovese een populaire keuze om met kaasplankjes en vleesgerechten te combineren. De naam van deze eeuwenoude druivensoort is te vertalen naar ‘het bloed van Jupiter’. Het is dan ook een eeuwenoude druivensoort die al door de Romeinen verbouwd werd.
De nummer drie van Italië is zonder twijfel de barbera. Deze druivensoort wordt voornamelijk in het noorden van Italië geteeld. Wijn van de barbera staat bekend om zijn diepe en volle smaak. Het is een rode wijn die voornamelijk met wild wordt gecombineerd. In het verleden was de barbera geen enorm populaire druivensoort, maar door de jaren heen hebben zowel Italianen als andere wijnliefhebbers deze druif in hun hart gesloten.
Bent u benieuwd naar een van deze Italiaanse druivensoorten of wilt u andere Italiaanse wijnen kopen? Venivino heeft altijd wat u zoekt. Bekijk ons uitgebreide aanbod en bestel Italiaanse wijn van de beste kwaliteit.
Wat Italië een interessant wijnland maakt, is dat dit land zo uitgestrekt is. Waar er in het noorden de koude Alpen te vinden zijn, heerst er in het zuiden een mediterraan klimaat. Hierdoor zijn er veelzijdige wijnstreken ontstaan, die allemaal weer wijnen met unieke smaken maken. Wij zetten de drie beroemdste wijnstreken voor u op een rij.
Sicilië is een van de eilanden van Italië en meteen ook een van de bekendste wijnstreken van het land. Waar in grote delen van het land de wijnbouw afnam, floreerde de wijnteelt van Sicilië juist in de veertiende eeuw. Vooral likeurwijnen als de marsala zijn populair, maar de regaleali bianco is ook een geliefde witte wijn uit Sicilië.
Toscane is volgens velen dé culinaire streek van Italië. Dat is deels te danken aan de wijnen uit deze regio. Wat dacht u bijvoorbeeld van de chianti? De meest beroemde Italiaanse wijn is gemaakt van de sangiovese en wordt volop geteeld in Toscane. Ook de brunello di montalcino is een beroemde wijnsoort die enkel uit Toscane komt.
Wie echte rode wijn uit Italië zoekt, komt al gauw uit bij wijnen uit de streek Piemonte. Deze regio grenst aan de Alpen en heeft daardoor een ander klimaat dan de eerdergenoemde wijnstreken. Hier worden veel wijnen met de barbera en nebbiolo gemaakt, maar ook verschillende witte wijnen komen uit deze streek.
Italië staat vooral bekend als een land dat prachtige rode wijnen produceert. De populairste druivensoorten zorgen voor diepe rode wijnen met een stoere smaak. De donkere tonen maken dat deze wijnen enorm goed samengaan met vleesgerechten, maar ook met truffels, paddenstoelen en andere aardse smaken. Door voor een rode wijn uit het topsegment te kiezen, geniet u volop van iedere maaltijd.
Toch mogen ook de witte wijnen uit Italië niet vergeten worden. Het veelzijdige klimaat in dit land zorgt ook voor een veelzijdigheid aan smaken. Zo kunnen Italiaanse witte wijnen een iets zure smaak hebben, maar zoete dessertwijnen worden ook volop geproduceerd in dit land. Dankzij deze variatie heeft Italië een wijn voor iedere gelegenheid.
